Skocz do treści

Dzień Dyni w Esterce

Bolimowski PK   \   Aktualności

W tym roku dynie nie obrodziły. Nie przeszkodziło to na szczęście zagorzałym ich wielbicielom - w liczbie kilkunastu osobników płci obojga i wieku różnego - zebrać się 15 października w gospodarstwie agroturystycznym "Esterka" i wychwalać wszelkie dyń zalety i witaminy, a także dywagować nad ich przewagą (zwłaszcza gabarytową) nad innymi owocami i warzywami. Podano również dania z dyni, a w tym: zupę-krem z grzankami i pestkami dyniowymi, prażonymi, także wyśmienite, chrupiące falafele i ciasta na dyni bazujące. Było bardzo smakowicie. Dynia udowodniła swoją wyższość.

Oprac. S. Pytliński

 <strong>takie byly dynie w zeszlym roku</strong><br /><i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK) <strong>takie byly dynie w zeszlym roku</strong><br /><i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK) <strong>a takie w tym roku</strong><br /><i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK) <strong>zupa krem z dyni</strong><br /><i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK) <strong>ciasto dyniowe</strong><br /><i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK) <strong>ciasta dyniowe</strong><br /><i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK) <strong>falafele z dyni</strong><br /><i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK) <i>fot. S. Pytliński</i><br />(Bolimowski PK)
Łódzkie promuje