Jaszczurki zwinki na Górze Zelce (film)

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Jaszczurka zwinka jest najczęściej spotykaną jaszczurką w naszym kraju, a ponieważ prowadzi dzienny tryb życia, to obserwacja tych niewielkich gadów nie sprawia trudności. W Załęczańskim Parku Krajobrazowym licznie występuje w rezerwacie „Węże” położonym na Górze Zelce, gdzie chętnie wygrzewa się na wapiennych skałach. 

Samiec w okresie godowym przybiera jasnozielonkawą barwę podgarla, która przechodzi na brzuch, głowę i grzbiet, przez co często mylony jest z jaszczurką zieloną. W tym czasie samce toczą walki, w których mogą się dotkliwie poranić. Samice składają jaja do norki wygrzebanej  w ziemi w słonecznym miejscu. Młode po wylęgu mają 5-6 cm długości. Dojrzałość płciową osiągają w wieku 1,5-2 lat.

Jaszczurka zwinka podobnie jak wiele innych jaszczurek, podstawę diety opiera na rozmaitych bezkręgowcach, najczęściej są to owady i ich larwy oraz pajęczaki. Dieta jest uzupełniana o ślimaki oraz dżdżownice, zdarza się także, że okazjonalnie poluje na mniejsze, młode jaszczurki.

Mimo, że jaszczurka zwinka jest najpospolitszym krajowym gadem na niektórych terenach, na skutek uprzemysłowienia, niszczenia siedlisk i dużej presji ze strony drapieżników jej liczebność spada, dlatego podobnie jak wszystkie krajowe gatunki gadów, podlega ochronie.

Film: Krzysztof Gara

Tekst: Karolina Piasecka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button