Aktualności

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Pracownicy Oddziału Terenowego Bolimowskiego Parku Krajobrazowego wraz z pracownikami Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – prof. Grzegorzem Lesińskim oraz Krzysztofem Janusem - przeprowadzili monitoring zimowisk nietoperzy. Odwiedziliśmy piwnice na terenie Muzeum w Nieborowie i Arkadii oraz Nadleśnictwa Skierniewice.

P1010667Czas na czyszczenie budek lęgowych dobiega końca.

Uszatka błotna to ptak wielkości sójki. Sylwetka podobna do uszatki, jednak bardziej pochylona do przodu niż u innych krajowych gatunków sów. Ciało wydłużone, skrzydła bardzo długie, smuklej zakończone niż u uszatki. Głowa niewielka, okrągła, z dobrze wykształconą  jasną szlarą, z którą kontrastują czarne obwódki wokół żółtych oczu. Pęczki piór przypominające uszy są bardzo krótkie, długości ok. 2 cm, zwykle niewidoczne, mogą być jednak unoszone w momentach niepokoju. Upierzenie wierzchu ciała i skrzydeł mozaikowe, biało-żółtawo-rudawe, silnie czarno nakrapiane dające doskonały kamuflaż, gdy ptak siedzi na ziemi. Ogon poprzecznie paskowany, szerokość prążków większa niż u uszatki, od której można ją odróżnić także w locie, po jasnym brzuchu, czarnych zakończeniach skrajnych lotek pierwszorzędowych i białym obramowaniu skrzydeł o podobnym ciemnym wzorze półksiężyca widocznym na ich spodniej stronie.

Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego – Oddział Terenowy Bolimowskiego Parku Krajobrazowego oraz Muzeum w Nieborowie i Arkadii zapraszają 23 marca 2019 roku na „Noc sów” w Nieborowie, podczas której pasjonaci przyrody będą mieli okazję by zgłębić swoją wiedzę o tych tajemniczych i fascynujących ptakach.

W dniu 10 marca w siedzibie OT NPK w Moszczenicy  Stowarzyszenie Polska Szkoła Surwiwalu Grupa Pilica zorganizowała mini-warsztaty. Podczas spotkania uczestnicy uzupełnili wiadomości o biologii  zwierząt Nadpilicza, doskonalili sztukę podpatrywania a także tropienia zwierząt.  

Grubodziób to największy ptak z rodziny łuszczaków gnieżdżący się w Polsce. Jest nieco mniejszy od szpaka. Charakteryzuje się dużą głową, potężnym dziobem oraz nieproporcjonalnie krótkim ogonem. Głowa i brzuch ptaka są beżowo-pomarańczowe, kark szary, grzbiet ciemnobrązowy. Wokół dzioba widoczna czarna plama. Skrzydła są ciemne, z biało beżową pręgą oraz granatowym połyskiem na lotkach, nogi różowe. Dziób grubodzioba zmienia barwę: w okresie godowym jest niebieskawoszary, w szacie spoczynkowej - jasnobeżowy. Samiec jest intensywniej ubarwiony od samicy.

 

Zapraszamy do obejrzenia relacji fotograficznej z zimowego patrolu doliną Pilicy do miejscowości Krzętów oraz kilku zimowych scen z rezerwatów Murawy Dobromierskie i Bukowa Góra.

2 lutego 2019 r. już po raz kolejny obchodziliśmy Światowy Dzień Mokradeł zwany również Światowym Dniem Obszarów Wodno-Błotnych, Światowym Dniem Terenów Podmokłych czy Międzynarodowym Dniem Mokradeł. Dzień ten, obchodzony jest w rocznicę podpisania Konwencji o obszarach wodno-błotnych mających znaczenie międzynarodowe, zwłaszcza jako środowisko życiowe ptactwa wodnego z 1971 roku, od miejsca podpisania nazywanej Konwencją Ramsarską.

27 stycznia 2019 r. roku odbyło się monitoringowe liczenie nietoperzy w jaskiniach Wyżyny Wieluńskiej w Załęczańskin Parku Krajobrazowym. Liczenie zostało zorganizowane przez Maurycego Ignaczaka przy udziale Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Nietoperzy oraz ZPKWŁ Oddziału Terenowego Sieradzkich Parków Krajobrazowych. W badaniach brali udział chiropterolodzy z różnych ośrodków z całego kraju, z Poznania, Warszawy, Łodzi.

Jak co roku o tej porze w całym kraju odbywa się Zimowe Ptakoliczenie. Akcja ta, organizowana przez Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków ma na celu obserwację i liczenie ptaków. Udział w niej może wziąć każdy zgłaszając wyniki swoich obserwacji na stronie OTOP-u.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button