16 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Żywności (World Food Day), proklamowany przez FAO w 1979 roku, w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1945 roku.
Tegoroczne obchody Światowego Dnia Żywności 2021 odbędą się pod hasłem „Our actions are our future. Better production, better nutrition, a better environment and a better life - Nasze działania są naszą przyszłością. Lepsza produkcja, lepsze odżywianie, lepsze środowisko i lepsze życie „, i skupią się na uświadamianiu potrzeby wspierania transformacji systemów rolno-spożywczych na bardziej wydajne, integracyjne, odporne i zrównoważone. Celem obchodów tego święta jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
W ostatnich dziesięcioleciach świat poczynił znaczne postępy w poprawie wydajności rolnictwa. Pomimo, że obecnie produkujemy więcej żywności niż to jest konieczne, aby wyżywić całą ludzkość, systemy żywnościowe są wciąż niezrównoważone. Głód, otyłość, degradacja środowiska, utrata różnorodności rolno-biologicznej, marnotrawstwo żywności to tylko niektóre z problemów, które podkreślają ten brak równowagi.
Nasze codzienne wybory mają szersze znaczenie niż nam się wydaje. Miliardy konsumentów na całym świecie muszą zmienić stare wzorce konsumpcji, jeśli chcemy przekształcić systemy żywnościowe na lepsze. Decyzja należy do nas. Możemy współpracować z naturą i wpływać na to co oferuje rynek, wybierając produkty pożywne, odpowiedzialne ekologicznie i społecznie, a tym samym dołączyć do grona żywnościowych bohaterów.
Oto kilka prostych rad które pomogą nam oszczędzić – jedzenie, środowisko i pieniądze:
- Rób listy zakupów i planuj swoje posiłki korzystając wyłącznie z potrzebnych produktów.
- Kupuj dokładnie tyle, ile potrzebujesz.
- Sprawdzaj daty przydatności do spożycia i przechowuj żywność zgodnie z zaleceniami producenta.
- Kładź starsze produkty z przodu: w ten sposób szybciej wykorzystasz te, których data przydatności kończy się najprędzej.
- Nakładaj mniejsze porcje, a dopiero gdy ją zjesz pierwszą, weź dokładkę.
- Zamawiając z restauracji, nie wyrzucaj resztek dania – możesz je zamrozić i zjeść później.
- Nie gotuj dużych porcji.
Opr. DWB
Zdj.: https://pliki.horecatrends.pl/i/00/74/78/007478_r0_940.jpg