Inauguracja X Festiwalu Nauki

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

INAUGURACJA

Po dwu dniach preludyjnych, w środę, 23 maja 2018r. nastąpiła uroczysta inauguracja X Festiwalu Nauki na Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Skierniewicach. Wykład  inauguracyjny pt „Dzikie rośliny jadalne” wygłosiła Katarzyna Mikulska „wybitna etnobotaniczka, odtwórczyni historyczna i eksperymentatorka kulinarna” (cyt. program Festiwalu).

Inaugurację uświetniła wystawa studentów PWSZ w Skierniewicach „Byliśmy – widzieliśmy…” (relacja z wyjazdu studyjnego na Litwę).

W ramach pierwszych zajęć Festiwalu „właściwego” odbyły się warsztaty etnobotaniczne.

ETNOBOTANIKA – termin użyty po raz pierwszy w 1895 r. przez amerykańskiego botanika, Johna W. Harsbergera, i określający dziedzinę nauk na pograniczu etnologii i botaniki, badającą związki między roślinami a kulturą i cywilizacją ludzką oraz sposoby użycia roślin w różnych celach, np.: odżywianie, magia, medycyna, budownictwo, rzemiosło.

Warsztaty etnobotaniczne pn. „Dzikie rośliny jadalne” w Makowie umożliwiły uczestnikom zapoznanie się z roślinami leczniczymi oraz jadalnymi, powszechnie dostępnymi w lesie, na łące i na poboczu wiejskiej drogi. Zebrane podczas spaceru rośliny posłużyły następnie jako składnik własnoręcznie wykonanych dań – klusek z pokrzywami oraz warzyw z kurdybankiem. Lemoniada pokrzywowa oraz ciasto z dodatkiem pokrzywy umiliły czas oczekiwania na dania główne.

Oprac. Katarzyna Krakowska, Stanisław Pytliński