Perkoz dwuczuby

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Perkoz dwuczuby Podiceps cristatus

Rodzina perkozów na terenie naszego kraju reprezentowana jest przez 5 gatunków, z czego w Bolimowskim Parku Krajobrazowym spotkać można tylko dwa: perkozka i perkoza dwuczubego. Ten drugi odnotowany został w Parku jako lęgowy po raz pierwszy w 2013 r. („Monitoring awifauny na obszarach Natura 2000 w obrębie Bolimowskiego Parku Krajobrazowego i okolicy”) na terenie Zbiornika Joachimów - Ziemiary.

Perkoz dwuczuby jest największy spośród perkozów występujących w Polsce. Jego łacińska nazwa cristatus oznacza czubaty. W okresie godowym zarówno u samca jaki i samicy pojawiają się na głowie dodatkowe pióra w postaci czuba i krezy (coś na kształt kołnierza wokół głowy). W trakcie rytuałów godowych stroszą je i potrząsają nimi, zachowując się przy tym głośno.

Pokarm zdobywa nurkując. To najbardziej rybożerny z spośród perkozów. Aby stosować taką dietę pisklęta (już od pierwszych dni życia) i osobniki dorosłe zjadają również pióra. To powala perkozom na wydalanie wypluwek z niestrawionych części ryb i jednocześnie chroni przełyk i gardło przed skaleczeniem ostrymi ośćmi.

Oprac. A. Pruszkowska

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button